Sıkça Sorulan Sorular

  1. Belge Talep Süreçleri
  • Öğrenci belgesini nereden alabilirim? 
    Kayıtlı olduğunuz fakültenin öğrenci işlerinden alabilirsiniz.
  • Başarı durumumu gösterir belgeyi nasıl alabilirim?
    YDYO Öğrenci İşleri birimine şahsen müracaat ile veya ydyo@eskisehir.edu.tr adresine öğrenci kimlik fotokopisi eklenmiş dilekçenizi mail atmanız halinde alabilirsiniz.
  • Hazırlık öğrencisi olduğuma dair belgeyi nasıl alabilirim? 
    YDYO Öğrenci İşleri Birimi'ne şahsen müracaat ile veya ydyo@eskisehir.edu.tr adresine öğrenci kimlik fotokopisi eklenmiş dilekçenizi mail atmanız halinde alabilirsiniz.
  • Hazırlık programını tamamlandıktan sonra, yabancı dil bilgisini gösterir belgeyi nasıl alabilirim?
    YDYO Öğrenci İşleri birimine şahsen müracaat ile veya ydyo@eskisehir.edu.tr adresine dilekçenizi kimlik ibrazı ile (öğrenci kimliğinizin fotokopisi olabilir) birlikte mail atmanız halinde alabilirsiniz.

 

  1. Zorunlu Hazırlık Eğitimi
  • Zorunlu hazırlık programı öğrencisiyim. Hazırlıkta iki yarıyılımı tamamladım ve başarısız oldum. Derslere gelmeden yabancı dil sınavına girebilir miyim?
    Eğitim öğretim dönemi başlamadan YDYO öğrenci işlerine yabancı dilinizi kendi imkanlarınızla geliştirmek üzere dilekçe ile başvurabilirsiniz. Ancak okula devam etmenin ve öğrenci sorumluluklarınızı yerine getirmenin başarınızı arttıracağını unutmayınız.
  • Zorunlu hazırlık programından azami öğrenim süresi içerisinde başarılı olamazsam ne yapmalıyım ?
    Başarılı olamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir. Şu iki seçenekten birini seçebilirsiniz.
    a) Bir defaya mahsus ÖSYM’ye başvurmanız halinde merkezi olarak Türkçe programlardan birine yerleştirilebilirsiniz. (Kayıt yaptırdığınız yılki üniversiteye giriş puanınız, yerleştirileceğiniz  programın taban puanından düşük olmamalı)
    b)   Derslere devam yükümlülüğünü yerine getirdiyseniz, üç yıl her eğitim-öğretim yılı başında yapılan yeterlik sınavına YDYO Öğrenci İşleri Birimine başvurmanız halinde katılabilirsiniz.  Başarılı olmanız durumunda öğreniminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

 

  1. İsteğe Bağlı Hazırlık Eğitimi
  • İsteğe bağlı hazırlık okumak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım?
    İlk kayıt esnasında, bölümünüze isteğe bağlı hazırlık eğitimi almak istediğinize yönelik talepte bulunmanız gerekir. İsteğe bağlı hazırlık eğitimine kabul edilecek öğrenci sayısı YDYO yönetimi tarafından belirlenir ve ilan edilir.
  • İsteğe bağlı hazırlık programı öğrencisiyim. İstediğim zaman bölümüme geçebilir miyim?
    Güz döneminin ilk haftası ekle-sil haftasıdır. Bu süre içinde Bölümünüze ve YDYO Öğrenci İşlerine dilekçenizi verebilir, kabul edilmesi halinde bölümünüze gidebilirsiniz.
  • İsteğe bağlı hazırlık programı öğrencisiyim. Başarısız olmam durumumda transkriptimde başarısız yazar mı?
    Yeterlikten 70 ve üzeri puan alamadıysanız “sorumlu değil” yazar. Hazırlık eğitimi boyunca devamsızlık sınırını aşmadıysanız mezun oluncaya kadar YDYO’nun yaptığı yeterlik sınavlarına ilan edilen tarihlerde dilekçe vermek suretiyle girebilir ve 70 ve üzeri puan aldığınız takdirde transkriptinizde “hazırlık başarılı”  ifadesinin görünmesini sağlayabilirsiniz.

 

  1. Devam Durumu ve Raporlar
  • Devamsızlık takibini nasıl yapabilirim?
    Devam durumu Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden yapılabilir. Ancak yoklama girişlerinin zaman alması ve hemen sisteme yansımaması halinde danışmanınızdan bilgi alabilir veya kendi kişisel kaydınızı tutabilirsiniz.
  • Sağlık veya özel durumlardan dolayı yapılan devamsızlıklar, devamsızlık hakkımdan düşer mi?
    Sağlık raporları derse devam yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz; ancak 20 günün üzerinde tedavi gerektiren hâllerde; öğrenci sağlık kurulu raporuyla (heyet raporu) YDYO Öğrenci İşleri Birimine başvuruda bulunabilir. Başvurular, YDYO Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve uygun bulunması halinde öğrenci gelemediği günler için izinli sayılır.
  • Aldığım sağlık raporunu en geç ne zaman teslim etmeliyim?
    Öğrenci sağlık raporunu, rapor bitimini takip eden 3 iş günü içinde YDYO Öğrenci İşleri Birimine teslim etmelidir.
  • Dönem içi devamsızlık durumum %15’i aşarsa ne olur?
    İlgili dönemdeki devamsızlığı toplam ders saatinin %15’ini aşan öğrenci, dönem sonu sınavına giremez.
  • Hangi durumlarda izinli sayılırım?
    Sportif, kültürel ve bilimsel faaliyetler gibi alanlarda Üniversiteyi ve Türkiye’yi temsilen görevlendirilmeniz durumunda görevli olduğu sürece izinli sayılırsınız.
  • İsteğe bağlı hazırlık ve zorunlu hazırlık programlar için devam şartı aynı mı?
    Devam şartı %85 olup bulunduğunuz kurun haftalık ders saatine göre değişiklik gösterir.
  • Derslere geç gelmem devam durumumu nasıl etkiler?
    Geç geldiğiniz saatlerde yok yazılırsınız.

 

  1. Dönem içi Sınavları, Yabancı Dil Yeterlik Sınavı ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı
  • Dönem içinde yapılacak ölçme ve değerlendirme süreciyle ilgili nasıl bilgi edinebilirim?
    Dönem içinde yapılacak ölçme ve değerlendirme süreciyle ilgili detaylı açıklamalara ‘Öğrenci El Kitabı’ndan erişebilirsiniz.
  • Güz dönemi başında yapılan yeterlik sınavına kimler girebilir?
    Üniversiteye yeni kayıt yaptıran zorunlu hazırlık programı öğrencileri ile zorunlu hazırlık programından önceki akademik yılı sonunda başarısız olan öğrenciler başvuru yapmalarına gerek olmaksızın yeterlik sınavına girebilirler. Zorunlu hazırlık programından başarılı olamadığı için ilişiği kesilip 3 sınav hakkından faydalanmak isteyen öğrenciler ile önceki akademik yıllarda isteğe bağlı hazırlık programından başarısız olan (devamlı olmak koşuluyla) öğrenciler, YDYO tarafından ilan edilen süre ve yöntemlerle başvuru yaparak yeterlik sınavına girebilir.
  • Bahar dönemi sonunda yapılan yeterlik sınavına kimler girebilir?
    Akademik yıl boyunca dönem içi değerlendirmelerden 60(altmış) puan ve üzeri alan öğrenciler ile dönem başında kendi imkanları ile yabancı dilini geliştirmek için dilekçe veren öğrenciler girebilir.
  • Yabancı Dil Yeterlik Sınavı ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavıyla ilgili detayları nereden öğrenebilirim?
    Bu iki sınavla ilgili bilgiler ‘Öğrenci El Kitabı’nda mevcuttur. Ayrıca YDYO web sayfasında ‘Yabancı Dil Yeterlik Sınavı Örneği’ bulabilirsiniz.
  • Sınav günü hastalandım. Mazeret sınavına nasıl girebilirim?
    Sınav bitiş tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içinde mazeretini gösteren belge ile YDYO Öğrenci İşleri Birimine şahsen veya e-posta yoluyla (öğrenci kimliğini ekleyerek) dilekçe ile başvurulması durumunda Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve mazereti kabul edilen öğrenci için dönem sonu ve ara sınavlara yönelik mazeret sınavı yapılır.
  • Yeterlik sınavının mazereti var mı?
    Üniversiteyi ve/veya Türkiye’yi yurt dışında temsil eden öğrenciye, yarışmalar veya yarışmalara yönelik kamp sürelerinde katılamadığı yabancı dil yeterlik sınavı için Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Bunun dışında, yeterlik sınavı, kısa süreli sınavlar ile uygulama sınavları ve mazeret sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.
  1. Kayıt Yenileme ve Burs/Kredi Durumları
  • Kayıt yenileme işlemi ne zaman yapılır?
    Kayıt yenileme işlemi her akademik dönem başında akademik takvimde belirtilen kayıt haftası içinde tamamlanmak durumundadır.
  • İsteğe bağlı hazırlık okumak ücretli mi?
    Ücretsiz.
  • Kayıt yenileme esnasında kimlere borç çıkıyor ve borcumu nasıl ödeyebilirim?
    2. Yılı olan zorunlu hazırlık öğrencileri ile başka bir bölüm kaydı bulunan (Açıköğretim dahil) hazırlık öğrencilerine borç tanımlanır. Bu öğrenciler Ziraat Bankası mobil uygulamadan veya Ziraat ATM’den tanımlı borçlarını ödedikten sonra kayıt yenileme işlemine geçebilirler.
  • Kayıt yenileme işlemi nasıl yapılır?
    Kayıt yenileme işlemi, Öğrenci Bilgi Sistemi (https://obs.eskisehir.edu.tr) içinde yer alan Öğrenci İşlemleri/Kayıt İşlemleri/Kayıt Onayı ver işlem adımları izlenerek yapılır.
  • Her dönem başında kayıt yenileme işlemini yapmak zorunda mıym ?
    Evet. Aksi takdirde öğrencilik haklarından (sınavlara girmek, yurtta kalmak, indirimli ulaşım kartı gibi) faydalanamazsınız.
  • Süresi içinde kayıt yenileme işlemini yapmazsam ne olur?
    Süresi içinde kaydını yenilemeyenler mazeretini belirten dilekçe ile kayıtlı oldukları bölüme başvuru yapmalıdır. Başvurusu kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu tarafından kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
  • Hazırlıkta başarısız olursam KYK bursum krediye döner mi?
    Gençlik ve Spor Bakanlığı Burs yönetmeliğine göre birimler kayıtlı öğrencilerin başarı durumlarını KYK’ya bildirmekle yükümlüdür. Yönetmeliğe göre başarısız olarak bildirilen öğrencilerin bursları krediye döner. Detaylı bilgiyi KYK dan alabilirsiniz.

 

  1. Muafiyet Durumu
  • Hazırlıktan muaf olma şartları nelerdir?
    Hazırlık programından muaf olabilmek için aşağıdaki koşullardan herhangi birini sağlamak yeterlidir:
    a) YDYO tarafından gerçekleştirilen yabancı dil yeterlik sınavından başarılı olmak.
    b) ESTÜ Senatosu tarafından kabul edilen sınavlardan başarı koşulunu sağlamak. 
    (Yabancı Dil Eşdeğerlik Tablosu için tıklayınız.)
    c) Son üç yılında, İngilizcenin ana dili olarak konuşulduğu bir ülkede, ortaöğrenimini tamamlamış olmak.
    ç) Daha önce yabancı dil hazırlık eğitimi veren herhangi bir yükseköğretim kurumunun hazırlık eğitim öğretimini başarıyla tamamladığını belgelemiş olmak.
  • Dönem içinde eş değerlik tablosunda belirtilen sınavların birinden yeterli puan almam durumunda ne yapmalıyım?
    Bölümünüzün öğrenci işlerine dilekçe ile başvurarak hazırlık sınıfından muaf olabilirsiniz. Fakat bölüme erken geçmek avantaj olmayabilir. Düzensiz öğrenci olmanız durumunda karşılaşacağınız sorunları bölüm öğrenci işlerinden öğrenmenizi tavsiye ederiz.

 

  1. Akademik Destek ve Rehberlik
  • Hazırlık eğitimi sürecinde danışman öğretim elemanım kim ve nasıl ulaşabilirim?
    Danışman öğretim elemanı bilginiz, her dönemin başında YDYO web sayfasında paylaşılır. Kendisine e-posta aracılığıyla ve ofis saatlerinde ulaşabilirsiniz.
  • Akademik danışmanım hangi konularda yardımcı olur?
    Akademik danışmanınız sizlere akademik konular, ders içerikleri ve diğer danışmanlık gerektiren konular hakkında yardımcı olur.
  • Ders kitaplarını nereden temin edebilirim? 
    Ders kitapları ile ilgili bilgilendirmeler (kitap satış noktaları, kitap ücretleri vb.) dönem başında yapılan öğrenci oryantasyonunda ve ilk ders haftasında danışman öğretim elemanı tarafından paylaşılır.

 

  1. Diğer
  • Dönem içerisinde sınıf ya da düzey değişikliği yapabilir miyim? 
    Hayır. Düzey ya da sınıf değişikliği yapılmamaktadır.
  • Erasmus ya da benzeri değişim programlarına hazırlık öğrencisiyken başvuru yapabilir miyim? 
    Detaylı bilgi için UİB (Uluslararası İlişkiler Birimi) ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Yabancı Dil Yeterlik puanım Erasmus başvurusunda geçerli mi?
    Yabancı Dil Yeterlik puanınızın tamamı Erasmus başvurusunda geçerli iken YÖKDİL, YDS gibi geçerli sınav sonuçlarınızın olması durumunda UİB (Uluslararası İlişkiler Birimi) tarafından düzenlenen diğer sınavlara (konuşma ve yazma sınavları) katılmanız gerekebilir. Detaylı bilgi için https://uib.eskisehir.edu.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Diğer sorularım için hangi birimle iletişime geçmeliyim?
    Soru ve sorunlarınız için Yabancı Diller Yüksekokulu B Blok 3. Kat 309 no’lu oda Öğrenci İşleri Birimine bizzat başvurabilir, dilerseniz ydyo@eskisehir.edu.tr mail adresinden veya 0 222 213 88 13 - 88 14 telefon numaralarından iletişime geçebilirsiniz.